Чому сколіоз потрібно лікувати

Сколіоз - досить відоме захворювання, пов'язане з викривленням хребта у людини. Його неважко діагностувати, але чомусь більшість людей до лікування ставиться легковажно, хоча хвороба може призвести до порушень опорно-рухової, дихальної, серцево-судинної та нервової систем.

Нерідко батьки помилково вважають, що проблеми з поставою виникають, коли першокласник сяде за парту. Насправді, тривале сидіння просто загострює проблему.

Що впливає на нашу поставу?

Головний фактор - зміщення в крижово-куприковому з'єднанні. Уважні батьки зможуть його виявити самостійно. Для цього покладіть дитину на живіт головою на підборіддя. Витягуємо ніжки, щоб їх розслабити і щоб вони опинилися на рівні. У дітей до року дивимося на складочки, чи все пропорційно. Діти старше року орієнтуємося на кінчики пальчиків. Якщо права ніжка довша за ліву, йдеться про лівостороннє зміщення. І відповідно навпаки.

Що це означає? Коли дитина стає на ноги, у неї центр ваги зміщуватиметься вліво. Крижово-кіпцеве з'єднання — це наш фундамент. А хребет – стіна. Якщо фундамент перекосило, то стіна відповідно буде кривою.

Дитина намагається вирівняти плечі паралельно землі і тоді починається викривлення у грудному відділі хребта (приблизно 4, 5, 6 грудні хребці). До шкільного періоду це не так помітно, бо діти мало сидять.

Зверніть увагу: коли є зміщення, ліва нога коротша, а права довша, дитина під час сидіння намагатиметься підмостити ногу під сідницю. Це така захисна реакція, коли хребет вирівнює себе.

Другий визначальний фактор - імунітет. Цілий ряд імунних клітин виробляється у глибокій мускулатурі. Тому якщо дитина часто хворіє на застуди, грип або ГРВІ, то у неї зв'язковий апарат дуже слабкий.

І третій фактор - ослаблення самого зв'язкового апарату. Це означає, що дитячому організму не вистачає колагену. Причина його дефіциту - їжа не розщеплюється так, як це відбувається у здорової людини. Це може свідчити про дисфункцію жовчного міхура.

Завдання батьків та лікаря все це вчасно виявити та запобігти небажаним наслідкам.

Чим загрожує викривлення хребта?

  • Сутулість. Це, мабуть, найменш серйозний наслідок проблем із хребтом.
  • Деформація спинного мозку та нервів. Це вже гірше, адже спинний мозок відповідає за повноцінне функціонування більшості наших органів.
  • Зміщення внутрішніх органів. Погрожує хронічними захворюваннями у дорослому житті.
  • Збільшення навантаження на окремі ланки при викривленні всього ланцюга хребців – провокує відкладення солей, защемлення нервів тощо.

Хороша новина полягає в тому, що поставу можна коригувати. Але завдання лікаря не тільки в тому, щоб запобігти чи виправити наслідки сколіозу, а й знайти та усунути причини його виникнення!

Я вже писав, що ослаблення зв'язкового апарату може спричинити дисфункцію жовчного міхура. У свою чергу, проблеми з жовчним провокують захворювання кишечника.

Через хворобу кишечника, наприклад, у дівчинки погано виробляються яйцеклітини, з'являється полікістоз, ендометріоз, фіброміома. Як ви розумієте, займатися корекцією постави, не підлікувавши жовчну бульбашку, це марна трата часу та ресурсів.

Зовсім не хочу вас лякати. Натомість хочу наголосити, що наш організм — складна система, в якій все взаємопов'язано. Розуміння того, як вона працює, дає можливість налагоджувати її роботу.

Що ви можете зробити для своєї дитини?

Зі своєї практики я знаю, що лікування має бути комплексним, оскільки сколіоз — це порушення травлення, імунітету і зміщення крижово-копчикового з'єднання.

Моя авторська методика передбачає три етапи лікування.

  1. Насамперед необхідна підготовча робота. Вона включає вісцеральну терапію живота поліпшення процесів травлення. Іноді доводиться надавати допомогу жовчному за допомогою п'явок та лікарських трав. А курс асиметричного масажу по Аверяну необхідний для того, щоб розслабити напружені м'язи та зміцнити розслаблені.
  2. На другому етапі використовується юмейхо-терапія, корекція хребта, крижово-копчикового з'єднання та суглобів.
  3. Третій етап — лікувальна фізкультура, заняття на тренажері «Правило»: при зміщенні зазвичай одна рука довша, інша коротша. Те саме стосується ніг. Тренажер все вирівнює.

До мене зверталися батьки, у дитини яких був тяжкий сколіоз другого ступеня. Але практично за півроку поставу вдалося скоригувати, хоча ми побоювалися, що час безнадійно втрачено.

І нарешті, як ви розумієте, після курсу лікування дуже важливо виконувати підтримуючу терапію в домашніх умовах – це комплекс вправ та масажі.

Дбайте про себе та близьких і давайте не хворітимемо!

Лікар Олег Ігнатьєв
Лікар Олег Ігнатьєв

Засновник мережі Natur Medical, лікар-натуропат

Читайте також:

Рубрики на блозі:

Залишити коментар

UA