Звичка не хворіти. Про що пам'ятають здорові люди

Друзі, нас, лікарів, вчили, що хворобу завжди легше запобігти, ніж вилікувати.

Але щоб не допустити захворювання, потрібне розуміння, що, як і чому шкодить нашому здоров'ю. Про які фактори ризику йдеться? Як наш організм сигналізує, що він потребує допомоги? Що ви можете зробити для себе та своїх близьких?

Тому я хочу підготувати цикл матеріалів із відповідями на запитання, які мої пацієнти задають найчастіше. 

Якщо з хворобою кожен із нас бореться поодинці, то бажання зміцнити здоров'я – потужна мотивація, що об'єднує. Більше того, вміння подбати про себе має стати звичкою. Чому б нам, і справді, не виробити в себе звичку не хворіти?

Мене часто запитують: чому, як тільки настають осінні холоди, починають хворіти дітки?

Відповідаю: йде переналаштування організму. Він повинен адаптуватися до умов перепаду температури – холодного ранку та вечора, дощових та вітряних днів.    

Чи можна підготувати дитячий організм до міжсезоння? Звісно. Можна й потрібне. І літо - ідеальний для цього час.

Загартовування

Насамперед діток потрібно гартувати. Щоразу, коли ми їх вранці вмиваємо, зробіть це спочатку теплою водою, а потім водою вже кімнатної температури. Вмивати потрібно не тільки личко, а й потилицю. Просушувати рушником варто лише обличчя, а ось шия нехай висихає сама.

Увечері після теплого душу облийте тіло водою кімнатної температури. Якщо дитині буде дуже дискомфортно, обливайте ніжки до колін. А згодом – вище колін, а там і все тіло.

Прогулянки

Жителям Південного та одеситам дуже пощастило. Вони мешкають на березі моря. Не варто недооцінювати прогулянки узбережжям. Щовечора знаходите час всією сім'єю подихати морським повітрям. І тоді не грип, не ГРВІ вам не страшні. До того ж у морі можна купатися хоч цілий рік, але це вже називається моржування. Більше про це розповім іншим разом.

Також не забуваємо про трав'яний чай. Я, як фітотерапевт, рекомендую вам не відмовлятися від дарів природи! Тим більше, що лікарські рослини абсолютно доступні, листя ожини, квіти ехінацеї, чебрець. Такий чай корисний і діткам, і дорослим. Він зміцнює організм, збільшує імунітет. 

Що краще їсти?

Тут все просто: солодощі, продукти, що містять консерванти, нітрати, нітрити, все, що перевантажує організм, відповідно знижує імунітет. Ми повинні харчуватися свіжими овочами, фруктами, фрешами, трав'яними чаями. Це все корисно. А ще доповніть цей перелік кашами, рибою, легкими сортами м'яса.

Ще один важливий момент. Люди навіть не замислюються, що сили вони черпають із трьох джерел:

  • з природи, сонячних та повітряних ванн, прогулянок босоніж;
  • з продуктів харчування та води;
  • із позитивного мислення: наші світлі думки, мрії, плани, приємні спогади окрилюють, надихають, збагачують енергією.

Сон

Рано в ліжко, рано вставати – бід та хвороб зовсім не знати! Ми маємо засипати до 22.00, максимум до 23.00. Сон з 21:00 до 00:00 за своєю ефективністю дорівнює сну з 00:00 до 06:00. Саме у цей період наш мозок відпочиває.

Прослідкуйте, щоб сон дитини був повноцінним. Це саме стосується і дорослих. Якщо ми хочемо виглядати свіжо, відчувати себе бадьорими та здоровими, ми маємо висипатися.

Отже, підіб'ємо підсумки

Щоб підготувати дитячий організм до мінливої осінньої негоди, щоб не пропускати навчання у школі та візити до дитсадка через хворобу:

  • гартуйте дитину;
  • привчитеся гуляти біля моря;
  • годуйте дитину смачними та корисними продуктами;
  • увімкніть цілющі трав'яні чаї у ваше меню, у тому числі і дитяче;
  • забезпечте здоровий сон;
  • даруйте один одному позитивні емоції. 

Як бачите, нічого складного. Більше того – дуже реально для втілення у життя. Давайте не хворітимемо!

Лікар Олег Ігнатьєв
Лікар Олег Ігнатьєв

Засновник мережі Natur Medical, лікар-натуропат

Читайте також:

Залишити коментар

UA